Menu
Categories
Супруга Шавката Мирзиёева — Ойхон (Из архива “Дунё узбеклари”)
12/05/2019 Выбор редактора
 

Супруга нового президента Узбекистана – Ойхон…

Супруга Шавката Мирзиёева — Ойхон

Ташпулат Юлдашев

Кандидат в президенты Узбекистана Шавкат Мирзиёев в обнародованной недавно автобиографии скрыл от избирателей сведения о своей супруге, чем подогрел общественный интерес к ней. С целью удовлетворения людского любопытства публикуем добытые нелегально на данный момент сведения о первой леди. Сама она, будучи скромным и стеснительным человеком по своей природе, сведений о себе и семье не дает.

За неимением открытой информации пришлось прибегнуть к помощи людей, особенно женщин, с всевидящим оком, чутким слухом и болтливым языком, информация которых преодолела океан, и дошла аж до Америки. Заранее приносим извинения за невольно допущенные неточности, если таковые обнаружатся.

Главный рассказчик не является сторонником публикации сведений о первой леди Узбекистана без ее личного согласия, потому решила остаться инкогнито.

Инсайдерская информация

Хошимова Зироатхон (Ойхон) Махмудовна уроженка г Коканд Ферганской области. Вопреки воле набожных бабушек, отец Махмуджон ака и мать Раънохон опа звали свою дочь с рождения Ойхон (луноподобная фея) — ласкательное девичье имя. Аналогичное имя у казахов и киргизов – Айжан, Айпери… Луна у народов Центральной Азии символизирует красоту, верность, надежность и вечность.

Ойхон с детства была самой привлекательной девочкой. Поглазеть на нее и как-то обратить ее внимание на себя мечтали многие сверстницы, как и взрослые.

В институте ирригации и механизации сельского хозяйства Ойхон училась с отличием. Болтливые языки утверждают, что в нее были влюблены все парни института и части Ташкента.

Скромная среди сверстниц, Ойхон вела себя горделиво по отношению к парням. Шустрее всех оказался симпатичный и перспективный парень — острослов Шавкат Мирзиёев, секретарь комитета комсомола института. Неотразимая красавица, да еще комсомольский активист Ойхон, ответив на настойчивые ухаживания очаровательно лукавой улыбкой, насквозь сразила сердце своего преподавателя.

Расторопный джентльмен не упустил шанса, чтобы склонить недоступную недотрогу к продолжению встреч. В институте их с завистью называли самой симпатичной и интеллектуально подкованной парой и, конечно же, желали ей счастья.

Однако на этом пути паре пришлось преодолевать гигантские препятствия: родители, особенно бабушки и дедушки Ойхон противились браку с Шавкатом Миромоновичем. (Возможно потому, что семья Шавката Миромоновича не относилась к знатному и богатому сословию Узбекистана).

Именитые сваты

Ради того, чтобы добиться одобрения родителей на брак с Ойхон, Мирзиёеву пришлось приложить неимоверные усилия, прибегать к различным хитростям, ходатайству самых влиятельных персон Узбекистана.

Благодаря их хлопотам и невероятному везению, Шавкат Миромонович сумел-таки реализовать мечту своей жизни.

В Коканде помнят солидных ходоков-сватов, которые многократно обивали пороги дома родителей Ойхон, естественно, и самого покойного Махмуджон ака, который пользовался большим уважением в Ферганской долине.

Под мощным напором безоглядно влюбленного в Ойхон Шавката Миромоновича и его именитых посланцев родителям пришлось благословить брак влюбленных.

 http://www.dunyouzbeklari.com/?p=151327

Родители супруги

Родители Ойхон — Махмуджон ака, авторитарный отец и образцовый семьянин, мать Раънохон опа с огромной выдержкой — были глубоко набожными и требовательными людьми: воспитали детей в строгости и воздержанности в духе исламских ценностей.

Махмуджон ака возглавлял тогда Отдел рабочего снабжения (ОРС) Среднеазиатской железной дороги в Коканде, включая «Дорресторан», подвижные вагоны-рестораны — весьма рентабельные и выгодные для должностного лица в советские времена.

ОРС имел собственную базу со складскими помещениями, главное — фондировался из Центра: получал дефицитные промышленные и продовольственные товары непосредственно из Госснаба СССР. Была такая всесоюзная снабженческая организация-монополист.

Благами ОРС пользовались многие. Молодоженам из семей работников ОРС и «Дорресторана» разрешалось приобретать на свадьбу и по праздникам дефицитные товары в спецмагазине.

По конфиденциальным сведениям, Махмуджон ака, кроме изложенного, имел 10 собственных вагонов-рефрижераторов и мог использовать в интересах своего бизнеса еще арендованные вагоны-рефрижераторы.

Поставляя дары природы из Узбекистана в регионы России, и завозя обратно ширпотреб, дефицитную мебель и т.п., находчивый предприниматель по советским меркам скопил солидный капитал — слыл одним из богатейших людей Ферганской долины.

У Махмуджона Хошимова было хобби — непревзойденный повар, за что его очень ценили. Очевидцы рассказывают: кто ел приготовленные им блюда: плов, шашлык, манты, лагман, шурпу… облизываясь, вспоминают их вкус до сих пор.

Коммуникабельность

Ойхон Махмудовна достаточно коммуникабельна: общается с людьми с высоким уровнем образования и культуры, с общественными деятелями в основном по профессиональным вопросам, проблемам воспитания детей; проявляет интерес к науке, образованию, литературе и искусству.

Но с учетом высокого статуса мужа и по прагматическим соображениям (Ислам Каримов мог жестко расправиться с любым чиновником, претендующим на публичность, известность), Ойхон Махмудовна старалась быть рациональной во всем: во избежание неприятностей для семьи, она не выделялась среди знакомых и коллег, сторонилась частых встреч с подругами, даже с родственниками, не мелькала в общественном пространстве.

Просьба

Ойхон Махмудовна, кошмарные времена, слава Богу, канули в лету. Теперь не прячьтесь от нас! Женский отряд высокопрофессиональной сарафанной разведывательной службы Узбекистана, сети которой раскинуты по планете — на чеку. Ее агенты, не признающие границ, используя преимущества современных коммуникационных систем, рыскают всюду и по разным кухням в погоне за ценными сведениями!

Просим по-хорошему: не откажите в публичности, в общении с журналистами — дайте им интервью. Как видите, нужную информацию мы все равно добудем. Мы преисполнены решимости отстаивать свое законное право на информацию. Искренне обрадуемся, если сами по доброй воле предоставите ее нам.

P.S. При всем старании и высокой квалификации наших женщин-разведчиков, нам не удалось разыскать желанные фотографии Ойхон Махмудовны. Нашли кое-какие фотографии. Приглянувшиеся нам выборочно публикуем. Пусть Ойхон Махмудовна и ее знакомые рассудят, в которых из них отражена она сама.

октябрь, 2016 год

 

 

 

 

 

От редакции “Дунё узбеклари”:
Ташпулат Юлдашев, бывший советский дипломат в настоящее время проживает в США.

Специально для “Дунё узбеклари

29 шарҳ

Дилбар Дилбар

Эрни эр киладиган хам, каро ер киладиган хам хотин. Умридан барака топсин! Гузал оилага куз тегмасин!

Гайрат Умаров

Ойхон опа Куконликлар Худоёрхон урдасини якини тугилиб узбекона таърбияда катта булганлар. Оилалари катта,Куконда Хамма таниди ва хурмат килади.
Призидентимиз шу даражага етгунча албатта опани хам мехнатлари доно маслахатлари катта.

Олламурад Исакулов
Азизларим! Хаммага “Дунё узбеклари ” мухарири Исмат Хушевга, Тошпулат Юлдашевга, барчачага самимий тилакларни Узбекистон Президентининг оиласи ёзганларингиз учун. Жуда таьсирландим!Миллатимиз рухини маданиятини курсатиб эьтибор бериб авайлаб хурмату эьтибор билан ёзганларингиз учун. Хамма миллатдошларим учун, уларни узбекона хайрихохликлари учун. Шундай инсонлар бор экан миллат хеч качон уз кадри кимматини йукотмайди. Президент узбекларнинг президенти, унинг оиласига хам биз бефарк эмаслигимизни мехр билан изхор килганларингиз миллатимизни накадар багри кенглигини куз килибсизлар. Катта рахмат!!!.Хамма гапларингизга кушилган холда уларга Оллохдан соглик, узок умр, оилавий бахт соадат тилайлик.Хитойдан сог саломад келишсин.Омийн

25 шарҳ

Uzbek
11/14/2016 at 4:11 PM (Edit)
Лекин келинойи куп нарсани хал киладила, у екда кайнана хам водийни ишлари бн оворалар, нима булганда хам Узбекни энди дунега яхши томонларини курсатиш керак.
REPLY

Москва
11/13/2016 at 6:21 PM (Edit)
Браво, Дунёшка, браво!!!

3 шарҳ

Читатель
12/05/2016 at 6:48 AM (Edit)
Молодец, Ташпулат ака, браво!
REPLY

Jaloliddin
12/04/2016 at 9:10 AM (Edit)
Nixoyt mamlakatimizda ham O’zbek aylini birinchi xonim bo’lganini kurar ekanmiz. Qanday ajoyib O’zbek oylasi.
REPLY

Shayboni
12/04/2016 at 9:05 AM(Edit)
ОЙХОН ОПА ЎЗБЕКИСТОННИНГ ЭНГ МУНОСИБ БИРИНЧИ АЁЛИ БЎЛИШИ ШУБХАСИЗ.

8 шарҳ

vali
12/06/2016 at 11:51 AM (Edit)
Илохим бу оилага куз тегмасин. Мирзиёев халкка хизмат килишда чарчамасин ва оила аъзолари хамиша кумакдош булсин. Каримов оиласининг салбий тарафлари уларга дарс булсин ва хадидан ошиб кетишмасин.
REPLY

Andijondan
12/06/2016 at 7:04 AM (Edit)
Shavkat Mirziyev oylasi va umir yuldosh umid qilamiz O’zbekistondagi barchaga o’rnak bo’ladi.
REPLY

Ali Rustamov
12/06/2016 at 6:57 AM (Edit)
Qoyil Ismat aka hech kimni hayliga kelmaydigan narsalarni topib quyasiz. Mana siz va Toshpulat aka sharofati bilan Prezidentimizni ajoyib oila azolari borligini bilib oldik.
REPLY

Toxir
12/06/2016 at 6:50 AM (Edit)
Тошпўлат Йўлдошевга катта раҳмат. Шундай ажойиб оилани табиий тарифлабди. Шавкат Мирзиёев оила аъзолари қандай дидли, гўзал ва иноқлиги суратда кўриниб тўриби. Мана шу холислиги ва Ўзбекистонга хайрихоҳлиги учун ҳам биз “Дунё ўзбеклари”ни яхши кўрамиз.
REPLY

Shuxrat Normurod
12/06/2016 at 6:37 AM (Edit)
Чинакам Ўзбекона оилани кўриб турибмиз. Биринчи оилани ҳаракатига қараб бошқалар ҳам хулоса чиқаради. Ўйлайманки Шавкат Мирзиёев оиласи Ўзбекистонликларга ўрнак бўла олади .
REPLY

Аҳмад Тошқулов
12/06/2016 at 3:30 AM (Edit)
Тошпўлат ака сизга катта раҳмат. Ўзбекистоннинг биринчи раҳбари оиласи ҳақида биринчи бўлиб Сиз ва “Дунё ўзбеклари” бизга холис ва ҳаққоний маълумот берди.
REPLY

Деҳли, Ҳиндистон
12/06/2016 at 3:30 AM (Edit)
Раҳмат, холис ва чин юракдан ёзилган мақола учун…
REPLY

Ёзувчилар уюшмасидан
12/05/2016 at 3:00 PM(Edit)
Раҳмат сизга Тошпўлат ака. Биз одатда биров тахтга чиқса унга фақат тош отишни биламиз, оиласини ва болаларини асоссиз ёмонлашни биламиз. Карим даври ўтди. У билан бирга унинг оиласи ва болаларининг ўзбек халқига қилган хиёнати ва ёмонлигининг ҳам ўтгани рост бўлсин. Мирзиёев биринчи қадамларини яхши бошлади. Буни бутун дунё кўриб турибди. Унинг оиласи ҳақида яхши ва самимий фикрларни ёзибсиз, раҳмат сизга. Нега энди яхши аёлни яхши деб айтиш мумкин эмас экан. Жуда ҳам мумкин. Мирзиёевнинг ўзи ҳам халққа қайишадиган одам. Тахтга ўтирганидан кейин унинг бу фазилати янада ошади деб умид қиламиз. Шундай чиройли, ақлли ва фариштали аёли бор экан, қандини урсин Мирзиёев. Қаранг, унинг оила аъзолари қандай аҳил, гўзал ва иноқ. Кўринг, ҳавас қилинг бу оилага, эй, сиз кўнгли кир ва юраги қора аламзадалар. Бировга ёмонлик тилагандан кўра, яхшилик ва эзгулик тилаш қанчалар яхши фазилат. “Дунё ўзбеклари”га, унинг асосчиси ва муҳаррири Исмат Хушевга, шундай ажойиб мақола муаллифи, ҳурматли Тошпўлат ака Йўлдошевга минг раҳмат. Мана шу холислиги ва Ўзбекистонга хайрихлҳлиги учун ҳам биз “Дунё ўзбеклари”ни яхши кўрамиз, шунинг учун ҳам Тошпўлат акани ҳурмат қиламиз…

3 шарҳ

Shokir
12/27/2016 at 4:48 PM (Edit)
OYXON OPANI KENG MANAVIY OLAMI, KAMTARINLIKI ALBATTA BU AYLNI AJOYIB OILADA TARBIY TOPGANIDAN DALOLAT. SHAXSAN MEN USHBU OYLAGA ISHONAMAN. BOSHQALAR UCHUN IBRATLI BO’LADI. BIRINCHI OILANI HATTI HARAKATI BIZDA KATTA AHAMIYTGA EGA, CHUNKI BUTUN MAMLAKATDAGI BOSHQA OYLALAR BU OYLANI KUZATIB TO’RADI.
REPLY

Mirzo
12/27/2016 at 4:15 PM (Edit)
T Yldoshev maqolasidan keyin birinchi bor Prezidentimiz uz oilasini jamoatchilik bilan tanishtira boshladi.
REPLY

Alisher
12/27/2016 at 3:45 PM(Edit)
Shavkat Mirzyev oilasi haqiqiy milliy Uzbek oilasida tarbiya topganligi shundaygana suratlarda yqqol kurinib to’ribdi. Umud qilamiz butun Uzbekistonliklarga ibratli buladi ushbu oyla.

6 шарҳ

чет эллик
03/08/2017 at 3:31 AM (Edit)
Барча синовлардан ёруғ юз билан ӯтишларини яратгувчидан тилаб қоламиз.
REPLY

Амин Алиев
03/07/2017 at 4:17 PM (Edit)
Куша каринглар!
Узбек халкининг бахтини, кувончли кунларини куриш сизларга насиб этсин.
Истараси иссик президент ва малика. Сизлар халкимизни ташвишсиз хаетга олиб чикишларингга ишонамиз.
Узок умур куриб набира, эвара, чевараларни хузурини куриш сизларга насиб килсин.
8 март байрами муборак булсин.
REPLY

Bashorat Eshova
03/07/2017 at 3:28 PM (Edit)
Жудаям чиройлиг экан. Оллох уларга узок умир берсин.
REPLY

Fatima Sattarova
03/07/2017 at 3:27 PM (Edit)
Жудаям бир бирларига мос!! Бахтли яшаб юртимизга хизмат килсин!!!
REPLY

Барлос Мирза
03/07/2017 at 3:27 PM (Edit)
Кушша кариб болаларингларни рохатини куринглар.
REPLY

Мохигул Назарова
03/07/2017 at 3:27 PM (Edit)
Жуда гўзал аёл…

1 шарҳ

Bashorat Eshova
03/09/2017 at 11:53 PM(Edit)
Илохи омин куша кариб узок умир курсинлар !

2 шарҳ

Мухожир
09/16/2017 at 10:32 PM (Edit)
Мени назаримда Узбекистон эндигина Мустакилликка эришаётгандек… Давлат рахбари хакикий Узбек! Турмуш уртоглари хакикий кони тоза, олий насаб Узбеклардан! Йигилиш мажлисларда кулокларимиз хакикий узбек тилининг сержило ва сермаъно сузларидан бахраманд булмокда! Рахбаримизни сузларини тинглаб туриб у кишини 25 йил шунча дардни ичида кандай саклаб юрганига хайрон колиш мумкин ва сабри токатига тан бермай иложимиз йук! Хакикий Узбек хакикий Узбекларнинг дардини, уларни туриш турмушини ва муаммоларини калбларидаги минг йиллаб чанг босиб корайиб кетган алам ва дардларини юзага олиб чикишга бел боглаган Узбекнинг мард углони сифатида куз олдиларимизда гавдаланаяпти! Бу маддохлик эмас! Буни номини тан олиш дейилади! 25 йил давомида бирорта халкаро мажлис ёки йигилишларда” “Бисмиллохир рохманир рохийм! Ассалому алайкум ва рахматуллоху ва баракотух!” деган сузни эшитдими бу кулокларимиз?! Мен буни куриб кузимга ва эшитаётган кулокларимга ишонмадим! Ва тушим эмаслигига амин булиб куз ёшларимни яширолмадим!
25 йил давомида бирорта давлатда мусулмонларга карши оборилаётган геноцид сиёсатига Узбекистон Республикаси номидан биз хам мусулмон давлатимиз бизларни диндошларимизга карши олиб борилаётган сиёсатни коралаймиз деб айтилдими? Йук айтилмади, бетарафмиз дейилди! Мъянмадаги мусулмонларни хам моддий, хам маънавий кумак курсатилаётганини узи рахбаримизни чин Узбек фарзанди, чин Мусулмон дарди билан яшашини яна бир яккол исботидир! 25 йил давомида хориждаги угил кизларни ким деб аталинди? Дангасалар! Янги рахбаримиз ким деб атадилар? Улар хам бизларни фарзандларимиз! Уларга мана шу Узбекистонни узида иш жойи яратишимиз керак, холларидан хабар олишимиз керак дедилар!
Озодлик куёши каердан чикди? Бу куёш нурлари йигирма йиллардан бери камокхоналарда азоб чекиб ётган мазлумлар ётган хоналарни дарчасигача етиб борди! Мамадали Махмудов, Самандар Куконов, Мухаммад Бекжон ва бошка куплаб махкумларни хонадонларини озодлик нурига тулдирди! Жафокаш Узбекнинг калбида, онгида, дилида ва шурурида хакикий байрам хислари пайдо булди! Ясама, сунъий ва сохта байрамлар аста секин тарихга улоктирилаяпти! Илохим уз фикрини айтиб бутун умрини камокларда утказувчи адолатсиз ва чиркин кунлар тарихга айлангани рост булсин!
Хакикий Узбегимнинг асл Узбек фарзанди бутун дунёга Узбекнинг аслида кандай миллат эканлигини намоён килсин! Йуколган, йуколишга махкум килинган ОР НОМУСЛАРИМИЗНИ, ШАЪНИМИЗНИ, ГУРУРИМИЗНИ тикласин!
Яратган эгам узинга минг катла шукур! Мана шундай Узбекнинг багрига шамол текказган, 25 йил давомида уз халкининг букчайиб колган каддини кутаришга ахд килган Узбек углонини Узинг ярлака! Таникли журналист Исмат Хушев ва “Дуне узбеклари” сайти пешонамизга битган еруг юлдузимиз – Президент ва сохибжамол биринчи хонимни мадҳ килиб, элга тараннум этаетганини куллаб кувватлаймиз. Яхши рахбарларни асрашни биз хам урганишимиз керак.

"1" Comment
  1. Исмат Хушев ва Тошпулат Юлдашев Президентимиз оилалари хакидаги тавсилотларни халкка ошкор этиб, канчалик Савоб ва тахсинга Сазовар булдилар. Президентимиз турмуш уртоклари Ойхон-Зироатхон Мирзиёеванинг таваллуд топган кунлари экан, бу муборак вокеадан халкимизни бохабар этган Хурматли Исмат Хушев ва Тошпулат Юлдашевга миннатдорчилик изхор этамиз. Узбекистон тарихида давлат рахбарларининг оиласи тугрисида ошкора такдим этиш маълумотлари илгари расм булмаган хол булиб хисобланган. Ушбу холат замона такоза этган, хорижий давлат рахбарларининг оиласи халкка ошкор этилиши анъанасидир. Мухаммаджон Ака, Ойхон-Зироатхон фарзандлари, Шавкат Миромонович жуфти халолликлари туфайли дунёга танилдилар. Мухаммаджон Ака, Самаркандда хам таникли эдилар. Иттифок давридаги Темир йул техникуми ходимлари, алохида хурмат билан караганликларини хозиргача, жуда яхши эслайман. Мухаммаджон Ака хакларида Бахриддинжон Оталари Хожи Баходирхон Валиев, Домлалари ва хаммамизнинг муътабар Домламиз, Ветеринария сохаси Отахони Рузи Ака Хайитовга ижобий ва ибратга лойик хислатларини, куп хикоя этганларини шохиди булганман. Президентимиз Ота кадрдонлари Шодиёр Бегимкулов эса Шавкат Миромонович Оталари Врач, Бобо ва Бобокалонлари эса уламо булганликлари хакларида ажойиб, ижобий, ибратли фикрларни айтардилар. Бобокалонлари Исломни эгаллаган, Имонли ва дилкаш Калб эгалари дердилар, Шодиёр Ака устозимиз Рузи Ака Хайитовга. Президентимиз Ш.М.Мирзиёев Оила МУКАДДАС эканлигини таъкидлаб, хар бир Набирамни туйгуларини биламан деганликлари Ватанимиз барча Боболарига ибрат оладиган намунадир. Зироатхонни эса Кизлари ва Угилларига ажойиб тарбия этганликларини Халкимиз куриб-билиб кувонмокда.
    Зироатхон Кеннойимизни! Таваллуд топган кунлари билан Муборакбод этаман, Шодликларга тула хаёт ва Икки Дунё САОДАТИНИ тилаб коламан. Пайгамбаримиз Мухаммад Мустафо САВ жуфти халолларига Уммат ОНАСИ дарожоти Берилган. Орзу, Умид ва Истардимки, Кеннойимиз Зироатхон! Уз ибратлари билан Халкимиз ОНАХОНИ дарожотини эгаллашларини. Оллохдан бу Илохий дарожотни Ато этишини Илтижо этиб колардим. Зироатхоннинг фарзандларига ибратли тарбиялари туфайли, Мамлакатимиз интеллектуал тупрогига кадам босадиган Ибн Синолар, Улугбеклар, Фаробийлар, Навоийлар, Бухорийлар, Фаргонийлар, Хоразмийлар келиши такрорланишини Оллохдан сураб коламиз?!
    Бехад Хурмат билан Дунё Узбеклари Сайти Рахбарлари ва Абдусаттор Рахмонов, Олий Мажлис Сенатининг Алохида экологик Долзарб муаммолар буйича эксперти.

Leave a Reply
*