Menu
Categories
Г.Каримова: Вкратце о самых Больших Мелочах нашей жизни…
04/23/2013 В мире удивительного
каримова на стадионеНаша жизнь проходит постоянно на бегу… и что-то важное мы пропускаем ежедневно… А что это «важное»? Если остановиться и приглядеться внимательней, то – это цепочки мелочей… и по мне, они важнее самых занимательных и великих целей, которые каждый выстраивает годами, тратя на это всего себя и говоря словами Лепса «…что-то главное вышло из моды, а мы согласно законам природы всё вгрызаемся в мир, будто рыба пила…».
Столько написано умного и научно-поучительного на эту извечную тему, что не хочется повторяться в теории, но хотелось бы отметить кое-что несложным слогом из практики:).
В целом, все правила известны, и все знают «как считается» – хорошо и «как считается» – плохо! Да, я не ошиблась, не ЧТО, а КАК СЧИТАЕТСЯ!… для социума, в котором, по крайней мере, мы живём.
Все пытаются жить по заданным параметрам, в большей части формирующимся исторической, этнической, экономической и политической составляющими. Эти параметры очень важны, и они в итоге задают базис для жизнедеятельности огромной массы людей. А где та черта, за которой они формируются? Где те временные рамки, которые их устанавливают? И где та «реальность», которая их держит на плаву?
Это глобальные социологические и психологические вопросы с мультипроизводными и своими нюансами для менталитета каждого общества на том или ином рассматриваемом этапе…
Но вернёмся к незыблемым для любого устройства «мелочам», ведь чаще всего именно они несут решающую роль, как в частной жизни каждого, так и общества.
В мелочах человек мало контролирует свои поведенческие привычки, мало реагирует на, так называемые, незначительные условности, навязываемые окружающими.
В реальности же, если сложить все мелочи, которые выстраиваются в поведенческие привычки, а затем, в убеждения, переходящие на массы, то получится цепочка закономерностей… как для отдельно взятого индивидуума, так и для общества…
Долго не могла понять суть хадиса (изречение Пророка Мухамеда с.а.в.) из редчайшего сборника «Ибн Хаджар ал-Аскалоний. Ал-Кафий аш-шаф», в котором говорится «Пророк сказал: Ниспосланы вам (Аллахом) такие как вы (подобные вам)». Только спустя годы эта истина стала понятной, по крайней мере, мне… Я почувствовала её кожей, много ездя и общаясь с разными людьми…
Общество в действительности создаёт какую-то «генетическую» цепочку в силу того, что происходит с ним и в силу действий его членов… внешне же, особенно на современном этапе, принято смотреть только на его главу, который «создаёт положительные или отрицательные импульсы и пути прогресса или регресса» для всего общества… глядя глубже, можно без труда заметить, как этот замкнутый круг всегда следует по одному сценарию, когда то ли каждый член общества становится пазлом, то ли руководитель – заложником тех или иных реалий момента…
Конечно, наверняка, существуют и исключения, но совершенно однозначно выстраивается закономерность, где общество как пласты складывает желания, потребности, настроения, возможности, а соответственно, и условия развития…
Повторюсь, что, не углубляясь в дебри научных и философских выкладок великих, важно отметить, что то, что нам кажется несущественной мелочью, потом может нести суть для каждого, также, как и в общественной жизни…
Не примитивная, а в силу возможностей АКТИВНАЯ позиция уже может сделать разницу в происходящем, т.к. активное тело излучает импульсы, а при некотором СТРЕМЛЕНИИ и энергию. Любая энергия – будь то положительная или отрицательная – это ДВИЖЕНИЕ. Оно не может происходить в состоянии ожидания, т.е. ни на нейтральной позиции, ни в созерцательном (а для нашей действительности, «обсуждательном») положении переключения скоростей…))) И, как ещё один фактор – это знание или понимание, или же попытка ЗНАТЬ и привнести разницу в то, что минимум находится в кругу твоих интересов. А желания, подкреплённые некими УСИЛИЯМИ, могут быть своеобразной точкой отсчёта и, по существующему факту закономерностей и мелочей, от которых они зависят – отображением действительности, и себя в ней.
В последнее время в твиттере, письмах и в общении обсуждаются позиции и возможности каждого в современном мире, и в нашем обществе, в частности. Буквально за короткий срок стало совершенно наглядным то, что только активное, и, по сути своей, сознательное общество может что-то менять, как в малом, так и более глобальном плане.
Самое интересное – это наблюдать, как меняется наполнение взглядов, мыслей, собственных перспектив каждого из участников наших социальных проектов в разных направлениях (не думаю, что будет уместным их всех перечислять, но это в целом более 7.5 млн. бенефициариев и участников акций). Это особенно заметно на молодёжи… Их мировоззрение меняется ежемесячно и в профессиональном плане тоже…
Конечно же, на сей момент больше требований, адресованных куда-то, чем к себе, но приобретённые ЗНАНИЯ прав и возможностей выстраивают и АКТИВНЫЙ образ молодого человека у нас. В большинстве это меняет образ мыслей и стереотипов, но для успешного продвижения «прогресса», как ДВИЖЕНИЯ, нужны многочисленные факторы поддержки и со-созидательности в части ими задуманных проектов – не предоставления готовых клише, а возможностей выбирать и потом отвечать за ими выбранное. Очень важно в этом секторе моделирования и становления гражданского общества не просто обнадёжить активную молодёжь, но и предоставить соответствие тех, пока их, идеалов с реалиями, с которыми они сталкиваются сразу на пороге самостоятельной жизни…
Поездка по всему Узбекистану большой уже ежегодной акции «Мы одна команда» с участием «Келажак овози», Фонда Поддержки Социальных Инициатив, Общественного совета Форума социально-ответственных граждан, Фонда «Мехр нури», Республиканского Общественного Объединения «Женское собрание», Национальной ассоциации по раку молочной железы «Во имя жизни!», Школы молодых предпринимателей, Центра содействия трудоустройству молодежи, центра «Келажак-лингво», Медиа-форума и др. в составе более 500 человек при поддержке местных университетов, колледжей, школ, госструктур и деятелей искусств показала и только усилила изложенное выше.
Т.к. я уже привыкла к общению в своей авторской колонке редактора журнала L’Officiel Central Asia, мне и здесь очень важны мнения каждого желающего конструктивно обозначить вышеупомянутые вопросы… Буду рада видеть их на ленте в тви или в ремарках. С Вами! 😉

http://gkarimova.wordpress.com

 

Ҳаётимиздаги  Катта Арзимас нарсалар ҳақида қисқа сатрларда…
Ҳаётимиз ҳамиша югур-югур билан ўтади… ҳар куни муҳим бир ниманидир ўтказиб юбораётгандек бўламиз… Ўша “муҳим” нарса аслида нима ўзи? Агар бир зумга тўхтаб, эътибор билан қарайдиган бўлсак – бу арзимас нарсаларнинг узлуксиз занжиридир… чамамда, улар ҳар ким йиллар давомида бор будинини бағишлаган  энг қизиқ ва буюк мақсадлардан кўра муҳимроқдек. Хонанда Лепс таърифи билан айтганда  “… муҳим бир нарса урфдан  чиқди, биз эса табиат қонунларига мувофиқ бу фоний дунёга гўёки зулук сингари ёпишамиз…”.

 

Ушбу абадий мавзу ҳақида илмий-оқартув  асарларда шу қадар кўп ва мукаммал ёзилган-ки, назарияни такрорлашни истамаган ҳолда, амалиётдан баъзи жиҳатларни оддий сўзлар билан таъкидлаб ўтмоқчи эдим:).
Умуман олганда, барча қоидалар маълум ва  қай йўсинда яхши “ҳисобланиши”-ю қачон   ёмон “ҳисобланишини”  ҳамма билади! Ҳа, мен адашганим йук, айнан НИМА эмас, балки ҚАНДАЙ  ҲИСОБЛАНИШИДА! … ҳар ҳолда биз яшаб турган жамиятда шундай.
Ҳамма белгиланган меъёрлар бўйича яшашга уринади-ки, бу меъёрлар асосан тарихий, этник, иқтисодий ва сиёсий жиҳатлардан таркиб топган. Бу меъёрлар жуда аҳамиятли бўлиб, оҳир-оқибат айнан улар кўплаб одамларнинг турмуш тарзи асосини белгилаб беради. Хўш, уларни шакллантирувчи чегара қаерда ўзи? Уларни белгилаб берувчи ўша вақт чегаралари қайси? Уларни ушлаб турган  ўша “борлиқчи”, у қаерда?
Ушбу саволлар муайян босқичдаги ҳар бир жамият менталитети учун қўшимча жиҳатлар ва ўзига хосликларни келтириб чиқарувчи глобал ижтимоий ва психологик масалалардир…
Аммо, келинг, ҳар бир борлиқ учун барқарор бўлган “арзимас нарсалар”га қайтсак, негаки, айнан шулар ҳар бир инсон шахсий ҳаёти, ва, умуман, жамият турмуши учун муҳим аҳамият касб этади.
“Арзимас нарсаларда” инсон ўзининг аҳлоқий одатларини кам назорат қилади, бошқалар уқтирмоқчи бўлган аҳамиятсиз шартли жиҳатларга кам эътибор қилади.
Аслида эса, агар аҳлоқий  хатти-ҳаракатлар, кейин эса оммага ўтадиган ақидага айланадиган барча арзимас нарсаларни бирлаштирса  жамият ва ҳар бир шахс учун   қонун-қоидалар занжири юзага келади.
“Ибн Хажар ал-Аскалоний. Ал-Кафий аш-шаф” ноёб тўпламида қайд этилган, Пайғамбаримиз Муҳаммад (с.а.в.)нинг ҳадисларининг моҳиятини узоқ тушуна олмаганман. Унда, жумладан шундай дейилади:  “Муҳаммад (с.а.в.) деди: (Аллоҳ) Валийларингизни ўз ичларингиздан (ўзингизга ўхшашлардан) танлаб олур.”  Йиллар ўтибгина бу ҳақиқат ойдинлашди, ҳар ҳолда, мен учун… Мен буни сафарларда турли  инсонлар билан мулоқотда бўлиб юракдан  ҳис қилдим…
Жамият чиндан ҳам унинг ҳар бир аъзоси хатти-ҳаракатлари ўлароқ қандайдир бир “генетик” занжирни юзага келтиради… Афтидан, айниқса, замонавий ҳаётимизда, бу борада бутун бир жамият учун “ижобий ёки салбий турткиларни, тараққиёт ёки зулмат йўлини яратаётган” етакчисигагина қараш одат бўлиб қолган… Чуқурроқ назар ташлайдиган бўлсак, бу узвий боғлиқлик доим бир хил сценарийга риоя қилишини осонликча илғаш мумкин, унда ёки жамиятнинг ҳар бир аъзоси  яхлитликнинг бир парчасига айланади, ёки  раҳбар муайян лаҳза воқелиги қурбонига айланади…
Табиийки, бу қоидадан истиснолар ҳам бор, аммо шундай қонуният юзага келиши ойдек равшанки, унга кўра  жамият худди қўрпача таҳлагандай  -хоҳишлар, эҳтиёжлар, кайфиятлар, имкониятлар ва, шу тариқа, ривожланиш шарт-шароитларини таҳлайди. Буюк аждодларнинг илмий-фалсафий қарашларига чуқурлашмаган ҳолда, яна бир бор шуни таъкидлашни истардимки, биз учун арзимас кўринган ҳар бир нарса, кейинчалик ҳар бир инсон, қолаверса, жамият ҳаёти учун муҳим аҳамият касб этиши мумкин…
Примитив эмас, балки қўлдан келганча ФАОЛ позициянинг ўзи ҳам бу борада катта ўзгартиришларни касб этиши мумкин, негаки, актив тана ҳам ўзидан импульслар юборади, муайян ИНТИЛИШ бўлганда эса ЭНЕРГИЯга айланиши ҳам мумкин. Ҳар қандай энергия эса – у ижобий ёки салбий бўлишидан қатъи назар – бу ФАОЛЛИК демакдир. Фаоллик эса кутиш ҳолатида, яъни нейтрал бир позицияда, ёки кузатув ҳолатида (бизнинг реалликда эса, тезликларни алмаштирувчи “муҳокама” ҳолатида))) юзага келиши мумкин эмас. Ва, яна бир омил – бу билим ва тушунишдир, ёки бўлмаса, БИЛИШга уриниш ва ҳеч бўлмаганда, сенинг қизиқишларинг доирасида бўлган жиҳатларга ўзгартириш киритишга бўлган интилишдир. Муайян УРИНИШЛАР билан мустаҳкамланган истаклар эса, ўзига хос янги бошланғич нуқтани белгилаб бериши мумкин ва қонуният ҳамда икир-чикирлар фактига кўра, реалликнинг ва унда ўзимизни акс эттириши мумкин.
Сўнгги пайтларда твиттерда, мактубларда ва мулоқотлар чоғида  замонавий дунёда ва, жумладан, бизнинг жамиятимизда ҳар кимнинг тутган позицияси ва имкониятлари масаласи кенг муҳокама қилинмоқда.
Қисқа фурсат ичида шу аён бўлдики,   фақат фаол, ва моҳияттан ўзлигини англаган жамиятгина ҳам кичик, ҳам глобал миқёсда ниманидир ўзгартиришга қодир.
Энг қизиқарлиси – бизнинг турли йўналишлардаги ижтимоий лойиҳаларимиз доирасида ҳар бир иштирокчининг қарашлари, фикрлари  ва ўз имкониятларининг моҳияти ўзгариб, бойиб  бораётганини кўришдир (барчасини санаб ўтиришни жоиз топмаган ҳолда, жаъми лойҳа ва акциялар иштирокчилар,  бенифициарлари сони 7.5 млн.дан зиёд эканини айтиб ўтмоқчиман). Бу айниқса ёшлар мисолида ёрқин кўзга ташланмоқда… Уларнинг дунёқараши ой сайин ўзгариб бормоқда ва шу жумладан, профессионал жиҳатдан  ҳам…
Албатта, айни пайтда, талаблар ўзидан кўра бошқаларга қаратилиб келаётгани ҳам рост, аммо ҳуқуқ ва имкониятлар ҳақида қўлга қиритилган БИЛИМЛАР бизда ФАОЛ навқирон инсон сиймосини шакллантириб келмоқда. Кўп ҳолларда, бу фикрлаш тарзи ва стереотипларни ўзгартирмоқда, бироқ  “тараққиёт” мувафаққиятли илдамлаб бориши учун   нафақат тайёр шакллар бериб қўйиш, балқи танлаш имконияти ва қилган танлови учун масъулиятни ҳис қилиш имконияти пайдо бўлиши учун қўллаб-қувватлаш  ва  ҳамбунёдкорлик борасида  кўплаб омиллар ҳамон керак.
Фуқаролик жамиятини шакллантириш ва ривожлантиришнинг бу жабҳасида фаол ёшларда нафақат умид уйғотиш, балки уларнинг ҳозирча идеал тасаввурларини улар мустақил ҳаёт бўсағасида тўқнаш келадиган реалликка мувофиқлаштириш жуда муҳимдир.
“Биз – бир жамоа!” лойиҳаси доирасида “Келажак овози”, Ижтимоий ташаббусларни қўллаб-қувватлаш фонди, Ижтимоий масъул  фуқаролар форуми жамоатчилик кенгаши, “Меҳр нури” Фонди, “Аёллар кенгаши” республика жамоат бирлашмаси, “Ҳаёт учун” кўкрак бези саратони бўйича миллий ассоциацияси, Ёш тадбиркорлар мактаби, Ёшларни иш билан таъминлашга қўмаклашиш маркази, “Келажак-лингво”, Медиа-форум ва бошқалар, жаъми 500дан зиёд кишининг бутун Ўзбекистон бўйлаб маҳаллий университетлар, коллеж, мактаб, давлат идоралари ва санъат арбоблари кўмагидаги сафари юқорида келтирилган фикрларга далил бўлиши ва унинг мазмунини чуқурроқ ҳис этишга ундаши аниқ.
L’Officiel Central Asia бош муҳаррири сифатидаги муаллифлик сўзбоши орқари мулоқотга ўрганганим боис, бу ерда ҳам юқорида келтирилган саволларга конструктив муносабат билдиришни истаган ҳар бир уқувчининг фикрлари мен учун қадрлидир…  Уларни тви лентасида ёки бу ердаги изоҳларда  кўришга хурсанд бўламан. Сиз билан! 😉
Leave a Reply
*